EiendomØkonomiStat og styring

Ett av verdens rikeste land – og folket er gjeldsslaver

Ett av verdens rikeste land – og folket er gjeldsslaver

Norge er et av de landene i verden som har mest gjeld. Den største andelen av gjelden ligger hos folket flest (ikke statlig). De rekordlave rentene, svært gode muligheter for lån og stigende boligpriser gjør det fristende å leve et liv i «sus og dus». Ja, det er dessverre mange som faller utenom, og flere vil nok gjøre det i tiden fremover.

Det blir ingen «Dommedag», men det kommer dårligere tider – og da kan det være smart å ha kontroll på økonomien.

Husholdningenes gjeld i Norge er på over 220 prosent av inntekten, og ser man på tall fra 2015 i inntekts- og formuesstatistikken, så hadde 670.000 husholdninger en gjeld som utgjør mer enn tre ganger inntekten, og hele 225.000 husholdninger hadde en gjeld som oversteg fem ganger inntekten.

Kombinasjonen av flytende lånerenterente, høy belåning i forhold til boligens verdi og lave likvide buffere bidrar til at norske husholdninger generelt er utsatte for renteøkninger og inntektsbortfall.

Så, hva kan du gjøre for å bedre økonomien eller å sikre deg at du ikke går på en smell – hvis verdensøkonomien skulle oppleve en lengre nedgangsperiode? Du vil her får noen nyttige tips, som jeg håper vil hjelpe på veien.

Nyttige tips om privatøkonomi

Når rentene er lave, bør du betale ned mest mulig på boliglånet, men en oppspart buffer er også viktig å ha dersom uforutsette «ting» skulle dukke opp (noe det garantert vil gjøre).

Det å lage et budsjett i familien vil gjøre alle bevisste på «hva ting koster» – og det anbefales å inkludere barna i dette, slik at de får et godt grunnlag for en egen sunn økonomi når de flytter ut. Økonomi trenger ikke å være kjedelig 🙂 Her er det kreativiteten som setter grenser. Gjør økonomi til noe morsomt, og se muligheter ved det å også kjøpe brukt (på Finn.no og kjøp-salg sider på Facebook, der finner du også helt nye ting til salgs).

Alle ønsker seg en trygg økonomi, og her er en oversikt som vil hjelpe deg på vei:

  • ikke la deg styre av følelser om «hva andre har» – og unngå impulskjøp
  • sett deg sparemål, slik at du kan oppfylle drømmer som reise, ny bil etc.
  • alle småbeløp med «småkjøp» blir store beløp på sikt
  • alt blir rimeligere hvis du har muligheten til å dele utgifter med en ev. partner
  • vurdér leve- og bokostnader (hvis du leier; er det mulig å finne en rimeligere leilighet, kanskje også nærmere jobben for å unngå transportkostnader?)
  • tid er penger (og fornuftig bruk av tid kan også gi deg en ekstra inntekt)
  • unngå bruk av kredittkort i den grad det er mulig (du kan ende opp med å betale det dobbelte av hva varen opprinnelig kostet)

Startporten.no / Per-Espen Kindblad